Monday, 10 December 2012

Apa Kata Engineer??


Assalamulaikum..here I'm coming back!!hehe..excited pulak. Biase sempat lalu je blog ni tanpa post any entry pon..x la sibuk sangat..tapi MALAS. Balik keje kan rehat2 pastu terus tido. No life ok! Rindu zaman belaja. Bosan-bosan kan pakat2 plan ngan membe hangout same2..tapi kat sini I'm alone. Sad =(

Ready lah keh sebab nak membebel panjang2 kat sini. Jarang post kan. Sekali post hamik hengkau!huk3 ^.^

Orait. Dah sebulan lebeh jadi engineer. Selalu abang saya lah akan call tanye...cane skang..cane keje as engineer..oke ke..best x..jenuh jugak nak jawab saya oke..slow2 adapt my new life. Takde lah nak pening kepala sangat. Sebab position saya baru support engineer..yang meng-support senior2 engineer dalam bahagian technical sales..so segala bende yang melibatkan technical dan sales saya buat...but not at all la buat masa skang...banyak bende lagi kene belajar...maseh banyak lagi buat salah.heheh..

Company tempat saya keje small company je..tapi untuk sebagai permulaan in getting experience ok la..semua taw fresh graduate skang orang tengok sebelah mata je..memang tak semua..tapi kebanyakkan. Take note untuk semua. Experience is more important than ur grad pointer. Siyes saya cakap. After abih belajar bulan 7 hari tu saya terus kerja..tapi bahagian finance. Saja je kerja tu sebab takmo jadik penganggur..hukhuk. So selama 3 bulan kerja financing tu lah saya ulang-alik naik turun interview nak carik kerja as engineer..doa tak putus2..semoga di buka pintu rezeki saya untuk mencapai cita-cita..bukan cita-cita saya sahaja. Termasuk cita-cita family nak tengok saya berjaya jadi engineer. A little bit pressure during dat time. Tapi saya tak putus asa. Dan alhamdulillah...Dia mendengar doa saya...seminggu after graduation day saya diterima bekerja as technical sales support engineer di Source Code Asia Sdn Bhd di Kayu Ara, PJ. Saya memang tak pikir 2 kali untuk terima tawaran tu..ye lah..interview kali ke-5 dalam masa 3 bulan baru dapat. Bukan student 1st degree ni yang tawaran melambak2 datang pastu senang bleh reject mane-mane tawaran yang rase tak berkenan di hati. Orang cakap on da right time, da right chance, why not u try it first? Berkat sokongan family jugak lah saya terima tawaran neh.


i've accepted! syukran ya Allah.


4 tingkat bangunan opis tu 4 orang je melayu okeh. Yang len sumelah cine.heheh..tapi tak risaw sebab memula masuk diorang sume friendly. Buktinya 2 ari saya masuk diorang ajak kua makan sama-sama..ofkoslah pilih kdai melayu. Tak kan nak bawak pegi makan makanan cine kot. Diorang pon tahu lah bab-bab halal haram makan neh.hihi..satu opis kot kua same2..tapi bos-bos kecik and bos besar x join la. Diorang cakap treat for new staff. Dah jadi tradisi company tu untuk treat new staff..huhu. Bagus jugak. Pastu seminggu after saya masuk keje, opis pegi company trip..every year memang ada company trip...tapi sayang saya tak dapat pergi sebab baru masuk kerja. Tinggal saya dan sorang lagi amoi tak pergi...tu pun sebab die pregnent tak leh naik flight. Untuk tahun ni company trip pergi Sabah..tahun lepas diorang pergi Taiwan. Harap2 kalo saya kerja lagi kat company ni tahun depan sila suggest pergi Korea boleh?? *kenyit2 mate >.<. Dan bile balik diorang tak lupe saya...banyak kot dapat souvenirs from sabah..huhu. Thanks to them lah. Memang tak rasa janggal even baru kerja kat situ.


ouchh. sape x suke mende free weh ^.^


And antara pengalaman baru yang best kerja as engineer yang saya boleh kongsi selama sebulan lebeh neh...1st week saya dah di ajar untuk turun site..tapi pergi ngan senior lah. 1st site visit hari tu kalo tak silap kat Sunway...EAS project. 1st time sampai kat Sunway selama dok kl neh.haha..jakun. Nak tahu tak?? Punya lah 4 tahun kat uni saya mengelat pakai safety boot time masuk lab alih2 time keje kene pakai..sadis sangat. Baru tahu naseb kawan2 faculty lain yang kene pakai safety boot seberat tuh. Dolu2 gelak aje sebab faculty saya tak wajib pakai. Berat tahu besi kat depan tuh. Naseb la saya yang badan kecik neh tak terhumban time masuk site itu hari..dah la mase tuh pinjam opismet punye sebab pergi mengejut tak dan nak prepare. Memang tak pernah ade pon safety boot tuh. Pastu kene beli snri. Time tuh pinjam opismet punye.. saiz 5..saya pakai size 4..memang la macam kasut macdonald. Tahan aje time pakai tu takut tersadung. =.=


keadaan meje jr. eng. yg x sesibuk mane.


Bagi saya, saya suke kerja yang tak memerlukan nak duduk opis 24 jam..naik kertu bontot kalo 24 jam je dok opis ye tak? Sebab tu saya suke kalo ade kerja yang kene keluar2 opis neh. Tapi orang cakap memang memula suke...lame-lame nanti kau taw lah snri..hahah. Nak2 time kua site tuh matahari mengelip atas kepala.hehe.. Tapi sebulan lebeh ni baru bebrape kali je kua site..sebab tu bleh cakap suke lagi...huhu. Bulan lepas gak saya sempat join IFCEM 2012 (Internantional Fire Conference and Exhibition) kat KL Convention Centre. Exhibition tu berlangsung selama 3 hari..hari last tu saya terpaksa ganti senior engineer untuk jaga booth kat sane..my company ade join bukak booth. Tapi bukan company kami punya booth la..dealer kepada company. So as a distributor kepada Honeywell kami jadik supporter untuk dat company, Metronics, yang bukak booth time kat sane. Tuhan saje yang tahu..penatnye berdiri satu hari. Naseb la saya pergi untuk sehari je..kalo tige2 hari mahunye patah kaki. Kat situ banyak gak saya tengok and tahu company & institusi around Malaysia yang terlibat seperti Ins.of Fire Engineers Malaysia (IFEM), Malaysia Fire Protection Assc. (MFPA) dan Fire Rescue Dep. Malaysia (FRDM) macam fire fighter tuh.


we're distributor for them.


Oh ye..2 mggu lepas gak sempat pegi ABB seminar di One World Hotel, PJ. Naseb dekat boleh pergi senri..time seminar ni saya dan bos department saya je yang pergi..ye lah. Buat time weken. Hari sabtu. Sape je nak gune cuti tuk keje. Alih2 budak baru jugak diorang antar..hurm...naseb badan. Memang mase tuh belakon gile. Semua yang join seminar tu bos2 company yang experience puluhan tahun...saye sorang je mude plus melayu kat situ..gile pedih. Presenter plak mat salleh...conduct in full english. Interaction ofkos in english. Aduh laa..berpeluh jantan saya time tu tahu. Hambe ni budak baru belaja...masuk pulak kalangan orang2 yang dah berexperience...tak tahu nak respon cane...Separuh hari tu macam 2 hari..dok tunggu bile la seminar nak abeh. Tapi part paling best makan!hahah...jarang sekali masuk hotel. Time makan bedal cukop2..tapi tak cukop pon..makan sorang segan nak tambah2...sob3..

Then terbaru minggu lepas...bos besar belanja satu opis! Yuhhu...masyuk2. Yang ni pon saya baru tahu jeh. Company ade bukak satu restoren kat Shah Alam..kat Kota Kemuning. Nama die Food Lovers. Memula saya ni was-was..boleh ke kami yang melayu-melayu ni join...halal k? After Tracy bahagian accountg cakap jangan risaw kat situ halal. Diorang tak campur bahan2 yang tak halal...even barang2 yang diorang gune wat masak pun pakai asing2 saya jadik yakin sekejap.huhuh...bace bismillahh pastu redah...hahah. Dalam hati berdoa mintak2 halal betol. Eh..pasal makan ni jangan wat memain taw. Jadik darah daging tuh.


more to western. tp nasi lemak tradisional tetp ade. sedap. 4 stars sy bg.


Banyak lagi experience pasal kerja...tapi yang saya cerite nih overall and roughly kejadian2 di awal permulaan kerja kat sini. Kalo cite pasal kerje betol2 boring plak. Ke nak tahu jugak senior nak sekeh kepale saye sebab salah prepare quotation??hahah...cite camtu kite story lain kali eh. Tak banyak lagi experience kene marah..kumpul banyak2 cket nanti dah banyak kite hambur habis-habisan kat sini plus boleh kutuk2 senior.hahaha...oke guraw jeh. Tapi nak gitaw jugak actually saya kerje ni bahagian M&E..mechanical and electrical..takde masok pon major saya elektronik...tapi kalo dah rezeki saya tertulis untuk ini saya redha..

Ape pun kerja harus ikhlas dan matlamat saya kerja untuk kesenangan kedua ibu bapa saya. Damnly wanna give them a better life..a happy life. Sungguh. Sekarang tak pikir lain. Takpe saya susah dahulu pun..sebab saya tahu kesenangan tak kan datang tanpa di dahalui dengan kesusahan. Kan kan kan.huhu ^.^

Ok lah..dah panjang membebel. C u next month hoke...huhu. Babai. Assalamualaikum & good nite semua =)


psstttt: sudah seminggu lebeh hidup sendirian tanpa family terdekat. kata hati-hey beb, u must independent!



7 comments:

Nurhayati Abdul Talib (YATT) said...

rindu family eerrk....sabar tao....go huda go! :D

Huda Sindarela said...

YATT: huhu..thanks yatt..go mesia go. ^_^

Nurhayati Abdul Talib (YATT) said...

haha! mcm tu la...semangat gittuw..

eza ezara said...

independent gul ;) follow here dear

Silent said...

untonglaaaaaa

Huda Sindarela said...

eza ezara: my pleasure sis. a big thanks to u =)

Huda Sindarela said...

silent: pnjg ngat aihh untong die...hahaha ;p

Post a Comment

 

Template by Best Web Hosting