Sunday, 30 December 2012

SCA Party


Hai & assalamualaikum.. ^.^

Sedar tak, kita akan melangkah ke tahun baru 2013 hanya tinggal satu hari je lagi?? Oh..cubit-cubit pipi buat-buat macam tak sedar diri..huhu. How time flies so fast kan. hurm..

Tinggalkan sekejap mengenai tahun baru. Lain entry insyaAllah saya akan reviewkan sedikit secara overall my 2012 life.hehe.. Okeh. Back to the story. Last week 20hb Dec 2012, my ofis telah mengadakan satu party celebration. Yang sebetulnya 3 in 1 party...coz party tersebut diadakan untuk celebrate one of my ofismet bufday, juga celebrate our senior engineer yang akan transfer kepada another our company's entity di samping celebrate krismas day bagi mereka yang menyambutnya. Yang ni saya tak sambut la..sebagai muslim saya hanya hormat rakan sekerja yang menyambut..jadi niatkan dalam hati join party untuk dua tujuan lagi..insyaAllah..

FYI, company saya memang suke buat makan-makan. Every month akan ada bufday party. Ada member saya siap pesan lagi kalo kerje kat sini tak boleh diet..sebab salu akan ade majlis makan-makan. Hahah..tapi saya suke aje..sape tak suke makan free cik kak ooii.

Orait..untuk party haritu sume staff kene sediakan hadiah sorang satu untuk activity exchange hadiah. Sbenanye diorang nak wat konon-konon macam krismas day la..bagi-bagi present giteww...tapi tukar cket ikut kesesuaian majlis sebab ade bufday party sekali. 


pilih jangan tak pilih..urmm..nak yang mane ehh..yang paling mahal ke yang paling besar??


Spot la mane satu adiah yang saye bagi..hehe. Syuhh..diam diam..rahsie. Alah..tak brape special sangat..sebab saye memang blur nak cari adiah ritu..last2 saye rembat satu aroma therapy candle dari Lovely Lace. Dalam kepale bajet ofismet popuan yang dapat time tuka-tuka adiah nanti..alih-alih, sekali ofismet laki pulak yang dapat saya punya.hahah..cam tak brape seswai je candle ngan laki. Lantak lah. Asal suh die dapat yang tuh.hihi.. Oh ye..adiah2 ni sume nak beli pon ade syarat. Harge tak boleh kurang 20 hengget dan tak boleh lebeh 30 hengget. Naseb la tak mahal sangat. So candle tu saya beli dalam RM22 kot kalo tak silap. 


 kami dua olang aje amoi melayu..ayyaa =)


Before stat party camwhore dulu mane yang sempat dengan ofismet...ye lah..ni kire my first time la join company party..so jakun la cket..hahaha. Party tu stat after maghrib..kat bilik meeting aje. Senang. So abih keje pukul 6 tu sume prepare tuk party..tapi saya tak prepare pon..keje banyak tak sempat nak tolong diorang..hahah. Alasan. ^.6



Bufday Mommy to be!!

So party dat day start wit bufday celebration. See..Cannie wit her big tummy..January nanti akan deliver..actually ni advance party la untuk beliau sebab bufday die sbenanye bulan January..tapi sebab nanti die akan cuti bersalin so ofis buat la advance bufday celebration untuk die..hehe..syokk..walo pon kek kecik comel je tp sedap. Cheese cake itu sedap. 


bufday gurl wit ofismet lelaki.


Ni lah antara muke-muke bapak kat opis tu..tapi sayang..cine aje. Tak masuk senarai boleh wat laki.hahaha.. Yang paling kanan baju petak-petak tu manager department saya, JC..yang baju pink belakang tu lah senior engineer, Foong a.ka. Kenny yang salu aje kene marah kat beliau. Aishh..tapi takpe. Marah untuk kebaikan saya jugak.


kambing oh kambing

Dah potong kek apalagi..serang la makanan pulak. Arghh..best betul makanan time party. Memang 100% ekut selere tekak. Ade lamb chop seperti yang anda dapat lihat kat atas nie...auwww...memang peberet neh.. Siap tapau lagi after majlis.hihih..tak senonoh.


dappnyee....slurpp..


Main menu lak spaghetti dengan nasi goreng..pastu ade chicken chop slice..dan tak ketinggalan salad. Gile tempting betul tengok warne-warni nye salad. Makin bertambah-tambah nafsu makan. Adeh..lapar pulak tengah wat entry nih sebab tengok pic2 neh. Tup tap tup tap..air liur jatuh. 




So here wat i ate dat day...boleh summarize kan saye adalah seorang carnivor, omnivor and herbivor.hahah...sume eden sapu. Tak tahulah. Asal depan makanan aje terus tak boleh jadik sopan. Memang akan tekeluar perangai sebena.haha..jage-jage la depan mak mentue seksok. Harapnye. o.0




Then after makan..a little short speech from Khaty..she's also one of our senior engineer..dah 4 tahun kot kalo tak silap berkhidmat dengan company as a sales engineer. Should be saya under beliau mule-mule masuk haritu. But have some problem occur so at the end saye di letakkan bawah senior skang..bahagian technical & sales.




Last speech from our big bos, Mr C.A.Tan. Tak tahu pon beliau adelah big bos. Sebab die tak duduk kat opis. Time party tu baru tahu..ingatkan bos Stanley (di sebelah itu) adelah big bos...tapi rupa-rupanye ade lagi big pade big..jadi lah big kuase due bos.heheh. Biaselah..pengharapan CEO sure la nak company lebeh membangun, maju dan masyukkk...hehehe.




So mase yang di tunggu-tunggu..acare tuka-tuka hadiah...memula setiap orang kene cabut satu number dan turn amik adiah adelah mengikut number yang di cabut. So at first tu saye dapat no 6. Pilih punye pilih tak tahulah nape saye bekenan nak amik yang kecik tu je..haha. Tapi ade second round..second round pulak boleh je pilih mane-mane adiah yang member lain dah amik. Memula ingat nak stay je adiah ni..tapi last tu tukar jugak dengan opismet laki, tuka ngan YP. Dapatlah adiah besar cket kotaknye. Dah dua kali round masing-masing dah boleh bukak adiah. Macam-macam reaksi diorang neh time bukak adiah..yelah..ade letak dalam kotak ubat gigilah..kotak dalam kotak dalam kotak lah...funny pulak ase time tuh.huhu...

The end nye...i got this...


TARRRAAA!!

Bear doll lagi...huhu. Tapi siyes comel..bak kate Ronald bulu die macam mop lantai...hahaha. Eleh padehal die jeles saye dapat bear.hahah.. Tapi rugi jugak sebab adiah memula pilih tu pen..pen mahal tuuu...sape lah baik hati bagi pen mahal. Kan dah cakap limit 30 hengget je. Takpelah..bukan rezeki..cube lagi lain tahun.

Kesimpulannya party tu besttt! My first experience join party company. Hope next time ade lagi party yang makan-makan camni..dan yang paling penting kite enjoyyyy =)



p/s: termeleret-leret pulak entry nih..panjanggggg....(iklan beras basmathi)





Monday, 17 December 2012

Isnin Yang Memenatkan


Monday blues is arrived!! Hell yeah..syuhh syuhh jauh-jauh cket hari isnin. Kalo lah ade kuase, nak aje nyah hari isnin itu bia terus ari selasa. Kalo zaman jadik student dolu-dolu (macam dah lame aje tinggal zaman belaja) hari isnin lah hari paling malas..punya lah liat nak gerak kalo kelas hari tuh. Paling tak best entah berape sem yang saya ingat setiap kali hari isnin jadual punye tak best. Bole plak subjek padat2 pastu sampai ke petang. Hadduuu...sadis sangat bile dapat schedule di awal sem tengok-tengok jadual hari isnin yang berupa isi sardin. Terpeleot sekejap semangat awal sem. =.=

Tapi tu cite zaman lima bulan yang lepas dan lagik lepas.. Sekarang mood monday blues versi zaman kerja plak. Versi zaman belaja dengan versi zaman kerja ni macam lain cket...kalo zaman belaja rase malas teramat. Nak aje ponteng kelas terus. Tapi skang tak...rajin tetap rajin nak pegi kerja..sebab taw hujung bulan dapat gaji.hahaha ($_$). 

Yang problemnye bile je hari isnin, sampai aje opis pukul 9 terus duduk tekun buat keje sampai ke pukul 6 petang! Oh hari neh keje lebeh mase. Ni siyes. Tak tipu weh. Masuk bulan ke dua keje neh dah rase dah bahangnye. Bleh cakap hari isnin nak bernafas pon tak sempat. Huh. Gile banyak keje camtu lah umpamanya. Bukak je emel pagi tuh berderet2 mesej client plus senior eng tak masuk ngan bos department lagi sent kerja. Fiuhhh...berpeluh jantan ase tiap kali bukak emel pagi isnin. Nampak je senang kerja saya prepare quotation je pon...tapi bila quotation tu requirement client nak berjenis-jenis, hantar plak suke hati mak tiri diorang punye stail jeh..nak aje saye jek halilintar sorang-sorang. Saya ni bukan urus satu bende je. Banyak tahu. Otak neh tak cukup space nak cerna sume skali harung. Mane nak test barang lagi kalo customer hantar balik sebab rosak. Tu tak tolak mase kua site lagik. Ce kire bile nye saya sempat kentut? Erkhh..tak senonoh. *tibe2


belom la lagi sampai tahap neh. (credit pic to gugel)


Impaknya saya banyak buat silap. Hadehhh...yang neh sedeh. Even bepuloh kali saye cek after dah siap still ade jugak silap bia sebesar kuman pon. Pening dah kepale ase. Skang neh saya still lagi di bawah pengawasan senior n bos department, so segala quotation yang saya prepare kene go through diorang dolu before sent to client. Tapi hotakk la weh betui-betui tak paham...asal ade je salah saya buat..wuwuwu...nak nangeh ase asyik aje kene marah kat senior. Citt..ni lah popuan. Asal kene marah je nangeh. Nangeh je marah. =,=

Pastu bile balik keje je rase otak biol...penat. Tired. Makan pon tak sempat bile dah bizian camneh. Semangat, sila lah kuat kan diri anda. Nak gune lame neh. Tak boleh nak fragile-fragile sangat. 


bile balik keje siyes sbijik cam beliau kat atas neh. (credit pic to gugel)

Hurmm..dah ase macam entry lepas geram lak. Yelah..kite takde tempat nak mengadu..hihi. Nak ngadu kat mak kan nati mak kate anak manje..paling best pon mak cakap sabar la..dah keje camtu lah..(kata2 seorang emak). Nak ngadu kat pakwe kan tak hado pulak seorang pakwe neh.hahaha..so kite ngadu kat EIE pon cukoplah.hewhewhew... Baiklah. Mahu beradu sudah. Siyes penat. K bai~ Assalamualaikum..!



pssttt: tak tahu lah nape amik ilustrasi lelaki nak gambarkan diri snri..krisis jantina barangkali.



Monday, 10 December 2012

Apa Kata Engineer??


Assalamulaikum..here I'm coming back!!hehe..excited pulak. Biase sempat lalu je blog ni tanpa post any entry pon..x la sibuk sangat..tapi MALAS. Balik keje kan rehat2 pastu terus tido. No life ok! Rindu zaman belaja. Bosan-bosan kan pakat2 plan ngan membe hangout same2..tapi kat sini I'm alone. Sad =(

Ready lah keh sebab nak membebel panjang2 kat sini. Jarang post kan. Sekali post hamik hengkau!huk3 ^.^

Orait. Dah sebulan lebeh jadi engineer. Selalu abang saya lah akan call tanye...cane skang..cane keje as engineer..oke ke..best x..jenuh jugak nak jawab saya oke..slow2 adapt my new life. Takde lah nak pening kepala sangat. Sebab position saya baru support engineer..yang meng-support senior2 engineer dalam bahagian technical sales..so segala bende yang melibatkan technical dan sales saya buat...but not at all la buat masa skang...banyak bende lagi kene belajar...maseh banyak lagi buat salah.heheh..

Company tempat saya keje small company je..tapi untuk sebagai permulaan in getting experience ok la..semua taw fresh graduate skang orang tengok sebelah mata je..memang tak semua..tapi kebanyakkan. Take note untuk semua. Experience is more important than ur grad pointer. Siyes saya cakap. After abih belajar bulan 7 hari tu saya terus kerja..tapi bahagian finance. Saja je kerja tu sebab takmo jadik penganggur..hukhuk. So selama 3 bulan kerja financing tu lah saya ulang-alik naik turun interview nak carik kerja as engineer..doa tak putus2..semoga di buka pintu rezeki saya untuk mencapai cita-cita..bukan cita-cita saya sahaja. Termasuk cita-cita family nak tengok saya berjaya jadi engineer. A little bit pressure during dat time. Tapi saya tak putus asa. Dan alhamdulillah...Dia mendengar doa saya...seminggu after graduation day saya diterima bekerja as technical sales support engineer di Source Code Asia Sdn Bhd di Kayu Ara, PJ. Saya memang tak pikir 2 kali untuk terima tawaran tu..ye lah..interview kali ke-5 dalam masa 3 bulan baru dapat. Bukan student 1st degree ni yang tawaran melambak2 datang pastu senang bleh reject mane-mane tawaran yang rase tak berkenan di hati. Orang cakap on da right time, da right chance, why not u try it first? Berkat sokongan family jugak lah saya terima tawaran neh.


i've accepted! syukran ya Allah.


4 tingkat bangunan opis tu 4 orang je melayu okeh. Yang len sumelah cine.heheh..tapi tak risaw sebab memula masuk diorang sume friendly. Buktinya 2 ari saya masuk diorang ajak kua makan sama-sama..ofkoslah pilih kdai melayu. Tak kan nak bawak pegi makan makanan cine kot. Diorang pon tahu lah bab-bab halal haram makan neh.hihi..satu opis kot kua same2..tapi bos-bos kecik and bos besar x join la. Diorang cakap treat for new staff. Dah jadi tradisi company tu untuk treat new staff..huhu. Bagus jugak. Pastu seminggu after saya masuk keje, opis pegi company trip..every year memang ada company trip...tapi sayang saya tak dapat pergi sebab baru masuk kerja. Tinggal saya dan sorang lagi amoi tak pergi...tu pun sebab die pregnent tak leh naik flight. Untuk tahun ni company trip pergi Sabah..tahun lepas diorang pergi Taiwan. Harap2 kalo saya kerja lagi kat company ni tahun depan sila suggest pergi Korea boleh?? *kenyit2 mate >.<. Dan bile balik diorang tak lupe saya...banyak kot dapat souvenirs from sabah..huhu. Thanks to them lah. Memang tak rasa janggal even baru kerja kat situ.


ouchh. sape x suke mende free weh ^.^


And antara pengalaman baru yang best kerja as engineer yang saya boleh kongsi selama sebulan lebeh neh...1st week saya dah di ajar untuk turun site..tapi pergi ngan senior lah. 1st site visit hari tu kalo tak silap kat Sunway...EAS project. 1st time sampai kat Sunway selama dok kl neh.haha..jakun. Nak tahu tak?? Punya lah 4 tahun kat uni saya mengelat pakai safety boot time masuk lab alih2 time keje kene pakai..sadis sangat. Baru tahu naseb kawan2 faculty lain yang kene pakai safety boot seberat tuh. Dolu2 gelak aje sebab faculty saya tak wajib pakai. Berat tahu besi kat depan tuh. Naseb la saya yang badan kecik neh tak terhumban time masuk site itu hari..dah la mase tuh pinjam opismet punye sebab pergi mengejut tak dan nak prepare. Memang tak pernah ade pon safety boot tuh. Pastu kene beli snri. Time tuh pinjam opismet punye.. saiz 5..saya pakai size 4..memang la macam kasut macdonald. Tahan aje time pakai tu takut tersadung. =.=


keadaan meje jr. eng. yg x sesibuk mane.


Bagi saya, saya suke kerja yang tak memerlukan nak duduk opis 24 jam..naik kertu bontot kalo 24 jam je dok opis ye tak? Sebab tu saya suke kalo ade kerja yang kene keluar2 opis neh. Tapi orang cakap memang memula suke...lame-lame nanti kau taw lah snri..hahah. Nak2 time kua site tuh matahari mengelip atas kepala.hehe.. Tapi sebulan lebeh ni baru bebrape kali je kua site..sebab tu bleh cakap suke lagi...huhu. Bulan lepas gak saya sempat join IFCEM 2012 (Internantional Fire Conference and Exhibition) kat KL Convention Centre. Exhibition tu berlangsung selama 3 hari..hari last tu saya terpaksa ganti senior engineer untuk jaga booth kat sane..my company ade join bukak booth. Tapi bukan company kami punya booth la..dealer kepada company. So as a distributor kepada Honeywell kami jadik supporter untuk dat company, Metronics, yang bukak booth time kat sane. Tuhan saje yang tahu..penatnye berdiri satu hari. Naseb la saya pergi untuk sehari je..kalo tige2 hari mahunye patah kaki. Kat situ banyak gak saya tengok and tahu company & institusi around Malaysia yang terlibat seperti Ins.of Fire Engineers Malaysia (IFEM), Malaysia Fire Protection Assc. (MFPA) dan Fire Rescue Dep. Malaysia (FRDM) macam fire fighter tuh.


we're distributor for them.


Oh ye..2 mggu lepas gak sempat pegi ABB seminar di One World Hotel, PJ. Naseb dekat boleh pergi senri..time seminar ni saya dan bos department saya je yang pergi..ye lah. Buat time weken. Hari sabtu. Sape je nak gune cuti tuk keje. Alih2 budak baru jugak diorang antar..hurm...naseb badan. Memang mase tuh belakon gile. Semua yang join seminar tu bos2 company yang experience puluhan tahun...saye sorang je mude plus melayu kat situ..gile pedih. Presenter plak mat salleh...conduct in full english. Interaction ofkos in english. Aduh laa..berpeluh jantan saya time tu tahu. Hambe ni budak baru belaja...masuk pulak kalangan orang2 yang dah berexperience...tak tahu nak respon cane...Separuh hari tu macam 2 hari..dok tunggu bile la seminar nak abeh. Tapi part paling best makan!hahah...jarang sekali masuk hotel. Time makan bedal cukop2..tapi tak cukop pon..makan sorang segan nak tambah2...sob3..

Then terbaru minggu lepas...bos besar belanja satu opis! Yuhhu...masyuk2. Yang ni pon saya baru tahu jeh. Company ade bukak satu restoren kat Shah Alam..kat Kota Kemuning. Nama die Food Lovers. Memula saya ni was-was..boleh ke kami yang melayu-melayu ni join...halal k? After Tracy bahagian accountg cakap jangan risaw kat situ halal. Diorang tak campur bahan2 yang tak halal...even barang2 yang diorang gune wat masak pun pakai asing2 saya jadik yakin sekejap.huhuh...bace bismillahh pastu redah...hahah. Dalam hati berdoa mintak2 halal betol. Eh..pasal makan ni jangan wat memain taw. Jadik darah daging tuh.


more to western. tp nasi lemak tradisional tetp ade. sedap. 4 stars sy bg.


Banyak lagi experience pasal kerja...tapi yang saya cerite nih overall and roughly kejadian2 di awal permulaan kerja kat sini. Kalo cite pasal kerje betol2 boring plak. Ke nak tahu jugak senior nak sekeh kepale saye sebab salah prepare quotation??hahah...cite camtu kite story lain kali eh. Tak banyak lagi experience kene marah..kumpul banyak2 cket nanti dah banyak kite hambur habis-habisan kat sini plus boleh kutuk2 senior.hahaha...oke guraw jeh. Tapi nak gitaw jugak actually saya kerje ni bahagian M&E..mechanical and electrical..takde masok pon major saya elektronik...tapi kalo dah rezeki saya tertulis untuk ini saya redha..

Ape pun kerja harus ikhlas dan matlamat saya kerja untuk kesenangan kedua ibu bapa saya. Damnly wanna give them a better life..a happy life. Sungguh. Sekarang tak pikir lain. Takpe saya susah dahulu pun..sebab saya tahu kesenangan tak kan datang tanpa di dahalui dengan kesusahan. Kan kan kan.huhu ^.^

Ok lah..dah panjang membebel. C u next month hoke...huhu. Babai. Assalamualaikum & good nite semua =)


psstttt: sudah seminggu lebeh hidup sendirian tanpa family terdekat. kata hati-hey beb, u must independent!



Saturday, 17 November 2012

Reward Untuk Family


Ini cerita lapuk. Sebulan sudah pon berlalu. Bermakna sebulan jugaklah majlis konvokesyen yang amat bersejarah dalam hidup telah juga belalu...huhu. Saja mahu abadikan cerita ini dalam EIE.. sbenanya dah lama nak cerita kat sini tapi ye lah...paham2 je lah..herher.

Maseh lagi tajuk sama. Reward to family. Di facebook juga saya letak tajuk album gamba yang sama. Sengaja nak tekankan word 'REWARD' tu..huhu. Sebab tu sane reward sini reward. Bukan apa..meh sini nak explain bia takde yang salah paham. 

Ok lah...for da 1st time dalam hidup saya..ni lah kali pertama saya menghargai family menggunakan hasil titik peluh saya sendiri. Ada paham?? Okeh tak paham.. =.= Explain lagi. Macam ni kisahnya...time konvo hari tu adelah juga combo & double happiness untuk family. Selain saya bawa mereka untuk melihat saya menerima segulung ijazah..saya juga bawak family untuk becuti bersama-sama..hehe..dan segala kos ketika itu adalah seratus-peratus hasil titik peluh saya tanpa mengaharapkan duit family langsung...sebab itulah saya sangat berpuas hati. Sungguh! 1st time rasa seorang anak yang telah independent pada family..huhu.


abah & mum. saya. family angah. family kak na.

Bermula dari kos penginapan, minyak kete, makan2 dan juga bergumbira di Bukit Gambang adalah ongkos dari saya..sesape yang pernah melalui pengalaman macam saya mesti paham perasaan saya nih. Yelah...selama saya hidup 23 tahun ni..asyik family je yang tanggung saya. Ape salah nye untuk kali ni saya berterima kaseh kepada mereka. Betul tak? After abih belaja saya terus keje..tapi gaji keje lama takde lah besar sangat. Ciput aje. Tapi untuk orang sesingle saya dengan takdek tanggungan..opkos la mencukupi. 3 bulan saya keje tu sebab nak kumpul duit nak bawak family pegi becuti time konvo.hik3..


akma homestay yang super best.

Kami betolak dari kl dengan 2 buah kete. Selama 3 hari 2 malam kami kat sana, kami tinggal kat homestay berhadapan dengan Bukit Gambang Resort City. Nama homestay ni Akma Homestay. Memula saya dah siap2 reserve studio room kat bukit gambang..tapi family ramai plus harga bagi saya amtlah mahal untuk 3days 2 nite dah RM980..baiklah saya sewe homestay. Lagik luas dan selesa. Siyes puas hati dengan homestay ni. Berbaloi2 even harga die a little bit expensive dari homestay yang lain. Untuk 3 hari 2 malam saya bayar RM420. Ada 3 bilik..1 master room wit aircond, middle room and small room. Bilik air 2. Ruang tamu die pon luas..ade tv wit basic astro. Kat depan ade gazebo. Oh yeahh!! Second nite after petang saya konvo tu kami buat bbq.huhu.. Oh ye..sape2 rase nak becuti ke Bukit Gambang yang save budget bleh je carik homestay camni. Plus boleh masak2 seniri..lagik jimat. Periuk belanga sume die sedia. Kalo berminat ngan homestay ni bleh search Akma Homestay kat ibilik.(iklan tak berbayar..saje promote sebab puas ati)

Cekidout! Bbq time 2nd nite.


makan nokkss..nyumm nyumm 

Bbq ni saya and angah yang plankan..sambil2 celebrate grad day saya plus celebrate skali bufday abah dan ma bulan 10 hari tu..huhu. Bab2 makan bagi kat angah lah..die suke buat makan. Hidangan lain mee sup..tapi takde gamba. sebab sume sibuk nak bbq. Tengok je lah budak2 kecik dalam gamba setia aje tunggu chef mael a.k.a bro in law bakarkan ayam.

Atas permintaan anak2 sdare dan jugak mak bapak anak sdare yang nak main air..esoknya kami satu family masuk Gambang Waterpark. 7 dewasa dan 7 kanak-kanak..2 orang kanak2 free sebab tinggi tidak melebihi 90cm.heheh..jimat duit. Saya sorang plak maseh boleh gune kad diskaun pelajar.haha..jimat lah 3 hengget. Kalo rase nak becuti gak kat water park yang terbesar di pantai timur neh kat sini saya gitaw harga masuk nye..dewase RM23.90..kanak-kanak melebihi 90cm RM16.90..tak lebeh free jek. Kat sini adelah saya abeh dalam dua ratus lebeh. Tapi takpe..sume untuk mereka kesayanganss. Pon begitu beli2 time kat dalam ni saya dah tak support dah. Over budget sudaa...hahaha. Plus mak bapak anak sdare relekan kua duit snri bile anak2 merengek lapa nak eskem itu nak cekedis ini....ciksu...dah tak mampu nak mlayan... =.=



memula masuk sume sibuk begamba ngan maskot..heheh. jakun :D


mandi mande time!!


Jangan tak tahu tok bah pun same naik ngan cucu-cucu sekalian.hehe.. Siap tok bah paling awal kot gi try nek racer slide tuh (gamba paling atas-kiri). Jarang tengok abah sporting camtu..ini bermakne abah enjoice dengan holiday ni kot.hihi.. Saya pon try gak..nampak cam cool je abah try. Sekali terketer lutut bila dah sampai bawah. Gile gerun mende alah tuh. Macam nak terbang ase. Tobat takmo naik dah. =.='  Budak-budak?? Jangan tanya lah.. 3 jam duk berendam kat dalam air tu pun tak nak naik-naik lagi. Ni pun naseb baik kami bawak mandi kat Coco Beach aje..memasing tak larat nak jadi pak guard tuk anak-anak masing jika di bawaknye mereka-mereka ni pegi Penguin Island. Tapi paling best naik family raft ride. 4 kali saya naik mende neh ngan family. Nak tejojol bijik tekak dok jerit2 sebab laju nak2 time lalu selekoh tuh ase nak tecampak kluar dari raft ride. Tapi takde plak gamba time naik raft ride. Sape je nak snap time tu..karang ntah ke mane je melayang camera  ye dokk. Oh ye..family raft ride kat Bukit Gambang ni adelah yang terpanjang di Mesia okeh. Hebat bukan? Tapi before naik afdallah bace bismillah dahulu...heheh ;p


moh la pulang anak2..

Dalam kul 3 camtu sume dah siap2 nak pulang kl..itu pun mencuka dan memuncung sahaje mulut kanak-kanak sekalian. Naseb baik di sogok dengan eskrem dan cekedis baru datang balik mood budak2 neh. Hurm..tapi siap request lagi tuh. "Ciksu..kiteorang nak datang lagi sini..tak puas la mandi..tak pegi pun penguin island..nanti ciksu bawak lagi ehh..ha..takpun ciksu bawak pegi legoland." Macam ni lah lebeh kurang extra request dari anak-anak buah..erkkhh..pening eden. =.=


gambang style dolu ya before pulang.hihi ;p


Alhamdulillah dengan rezeki ini...apepun kami memang enjoice. Harapan akan datang moga dilimpahkan lagi rezeki saya sebab becite2 nak bawak family becuti tempat lain lak. Tapi dalam negeri je lah..mampu pulak oden neh bawak becuti pegi oberci. Eh! Tapi mane tahu kan. One day maybe.huhu..



pssttt: doakan keamanan untuk saudara seislam kita di Gaza..sangat sedih melihat kanak-kanak kecil yang tidak berdosa menjadi mangsa..pray for them. 



Thursday, 15 November 2012

Happy 1st Bufday my Dear EIE



Salam maal hijrah 1434H untuk semua. Semoga tahun baru ini bakal memberi sebuah kehidupan yang lebih sempurna dengan izin Nya di samping meningkatkan lagi mutu kehidupan juga memperoleh rezeki yang halal..aminnn.

Sedikit intro juga pengharapan saya sempena tahun baru ini..sama-sama kita berhijrah ke arah yang lebih baik dan juga diberkati oleh yang Maha Esa..

Sedar tak sedar, rupa-rupanya blog EIE sudah berumur satu tahun.hahah..kalo baby yang dah berumur satu tahun ni mesti dah mule nak blaja bejalan kan. Tadi tengah saya dok godek2 fb baca ucapan2 sempena maal hijrah dari member2 fb, tibe-tibe je saya teringat kan blog usang neh. Sebab seingat saya awal-awal time memula bukak blog ni saya pernah buat entry ucapan maal hijrah. Pastu tepikir. Eh, dah cukup setahun ke blog tak seberape neh?? Laju je tangan sign in blog tengok last post betul2 15 November 2011. Hahah...kebetulan yang amat. Yelah...saya memang teramat jarang bukak EIE dah skang nih..kekangan masa juga tahap malas yang melampau. Kekadang lupe teros ade sebuah blog under name Huda Sindarela.huhuh =)

Dengan ini saya mengucapkan SELAMAT ULANG TAHUN YANG PERTAMA UNTUK MY DEAR BLOG - ENOUGH IS ENOUGH.heheh..

cartoon gitu. (kredit pic to google)


Walao pon dah berumur 1 tahun..saya akui belog saya ni takde bezanye. Tiada pembaharuan. Post makin sedikit bulan demi bulan..follower lagiklah. Ade ke yang nak follow belog cenggini.huhu...Tapi saya tahu ade je lagi orang yang sudi singgah belog buruk ni kan?huhu..thanks lah tuk silent reader. Tanpa anda tak naiklah rating visitor belog neh.hehehe..

Jadi moga-moga dengan kedatangan tahun baru ni akan mengubah sedikit demi-sedikit belog ni...mungkin akan lebih banyak update. Mungkin penulisan juga akan semakin matang. Dan juga mungkin isi kandungan yang lebih selektif (segan tengok entry merapu2 zaman daholu.hihi). Saya sayang lagi taw EIE ni. Kalo tak sayang dah lama saya tutup teros..Dis is my half part. Half of my diary. Saya tak boleh nak janji untuk selalu update tapi kalo ada event2 penting yang berlaku pada saya barulah saya updatekan di sini. Takut lupa bila dah tetua nanti..untung ade belog boleh ingat balik. (tapi kelaka gile scroll laju-laju past2 entry..hikhik..malu dengan tulisan sendirik. tutop2 muke >.<)



pssttt: dis blog is behalf of mine. so it doesn't matter wit da no of follower..is doesn't matter wit the nuffnang earning. diary rite? should be only me. should not be pay..heheh. chill. =)




Sunday, 28 October 2012

Officially Graduated.



Assalamulaikum blog dan warga2 blog..tak lambat kan kalo saya nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha untuk anda-anda semua..hehe. Sekali sebulan update blog saya rase agak kekwat. Bukan cket. Tapi banyak..huhu.Terase kejung tangan untuk menulis >.<

Baiklah. Tak nak buang masa dengan ayat meleret-leret. Straight to the point. Alhamdulillah...tanggal 13 Oktober 2012 iaitu dua minggu yang lepas  akhirnya saya berjaya menggengam segulung ijazah. Gembira, sebak, terharu semua ada. Macam tak percaya...kejap je mase berlalu...4 tahun di bumi universiti sudah pun berakhir.

Walo pon tak sampai seminit je saya naik ke pentas hari tu, tapi saya berasa amat bangga kerana abah dan ma ada di bawah melihat anak bongsunya menerima segulung ijazah.hehe.. I wish I'll remember dis sweet moment ever after..bleh cite kat anak cucu sek sok. ;p


"cu..opah dulukan dapat ijazah taw. ijazah kejuruteraan elektrik & elektronik. 
amacam..kelas tak opah??"

Tapi sbenanye di sebalik kegumbiraan menyambut hari konvokesyen saye ni, banyak jugak cite yang tak best terselit. =.= Sungguh tak best. Konvo plak sekali seumur hidup. Mesti kita nak yang terbaik untuk hari bersejarah itu. Lain la kalo sambung amik master ke phd ke, leh konvo due tige kali lagi.

First yang tak best sebab saya sampai lambat. Tu lah konon nak make up bagai. Walhal bleh tengok kat pic kat atas tak dek nye makne make up tu bile beghejam-ghejam nak tunggu kua dewan tuh. Dah macam tepung gomak muke..beminyak! Dah macam iklan si popuan tak jadi nak tampar boipren die sebab muka beminyak. Huh. Camtu lah perbandingannya. Pastu datang plak lain kete ngan mak abah. Maka takde la gamba2 before masuk dewan. Dalam hati kate takpe. Kua dewan nanti pulun habis-habisan amik gamba. KONON. 

Nak jadik ceghitenye..saya dapat port beratur paling last tuk fakulti saya.hahaha..amik ko! Menyembang lagi ngan member sampai tak sedar orang dah bejalan masuk dewan. Frust gile!! Memang uni saya kedudukan dalam dewan tak ikut pointer atau kelas seperti uni2 lain. Kat sini sistem hang cepat hang depan. Frust amat taw...dok pikir lama laa mak abah kene tunggu nak tengok anak die naik pentas. Huh. Lame cket tu redha je lah..belakang beratus lagi orang dari fakulti lain.

Then part yang paling paling amat tak best! Hujan! Memang tak berphotoshoot sangat la di hari bersejarah tu..huhu. Tapi saya tetap redha. Positifkan minda. Hujan itu rahmat. Maybe Dia nak tunjuk betapa saya dan rakan-rakan bakal dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah seperti melimpahnya hujan dihari graduasi kami. InsyaAllah..

Alhamdulillah jugak. Ada baiknya saya positifkan minda saya seperti itu. After beberape hari balik konvo  saya diterima bekerja sebagai engineer. Syukur yang tak terhingga pada rezeki ini. Terima kasih Ya Allah. 1November ni saya bakal memulakan kerja baru. Kerja lama?? Err..dah berhenti ari khamis lepas..one week notice. Marah betul bos. Mintak maaf sangat2 bos...engineer adalah cita-cita saya..harap bos faham. 

Lain kali plak saye update pasal tawaran keje ni eh. Doakan saya dapat menyesuaikan diri menjadi seorang engineer berjaya. Wish me luck fren! 

Sedikit lagi gamba konvo di pin dalam blog EIE. =)


bahagia dapat membanggakan kedua-dua insan ini..love u ma n abah. muahh!!




maseh lagi mampu senyum dalam hujan lebat..hihi




abah kita pon konvo jugak. phd giteww >.<



Akhir kata...cukop lah ke-enam-enam anak2 Encik Baharun & Puan Paridah menamatkan zaman universiti masing2 dengan berakhirnya penerimaan konvokesyen puteri bongsu mereka iaitu huda sindarela. Cehh cehh cehhhh...puihh ;p



pssttt: kite raye haji tak balik kg..raye kt kl..hampeh tak best. tak macam raye. sedeh. rindu sup tulang n sup perut by mommy made..sabar je yang mampu. =.=



Sunday, 16 September 2012

Sahabat Untuk Selamanya =)



Eh..macam lagu padi pulak tajuk entry kite. =) Sebenarnya, ini cerita dua bulan yang lepas. Sehari before saya meninggalkan bumi universiti..hehe. Alhamdulillah...termakbul jugak impian saya untuk berjumpa dengan roomates lame kesayangan saya ini. 

Nape roomate lame? Oh..lupe nak terang. Sebelum student2 fakulti elektrik ngan mechi pindah ke kampus pekan..kami dulu juga adalah warga kampus Gambang. Sempatlah 2 tahun kat sane... Dan selama dua tahun tu lah saya mempunyai rakan sebilik yang senang sama-sama..yang susah pun sama-sama. 

Tapi sedehnya.. selama saya berpindah ke kampus Pekan..kami langsung tak jumpa balik.. Bukan saya tak pegi langsung pon kat Gambang..tapi bila pergi tak sempat pun nak jumpa diorang..kadang-kadang ada jugak time pegi senyap2.hek3..takot diorang kecik ati...ye lah..dah sampai kat Gambang tapi nak jumpa diorang harreemm...huhu. 


Dari kiri: Nik, Da(itu saya) and Una =)


Perkenalkan...ex ex roomate saya. Yang tudung kelabu tu Nik Ilani...yang tudung biru pulak Husna. Yeahh!! Kami dedua orang klate..heheh. Sebab major ahli bilik asal klate..abih kami bantai cakap klate ngan Nik..alah..nik bukan tak paham pon..walao die orang Pahang..tapi klate celop jugak mek Nik nih..hahaha. Abah Nik pon asal klate..tapi sebab lame dah duduk Pahang..anak2 pon dah tak nak ngaku asal klate..eheh. Nik jangan marah naa.. >_<  Sbenanye tak lengkap lagi ex roomate saya ni..sorang lagi..Sue..tapi dah lost contact ngan beliau..sebab Su habis degree awal lagi..student computer engineerg degree 3 tahun setengah je..kami 4 tahun..so bila Sue dah habis belaja terus tak dapat dihubungi nya beliau. Sedeh =( 


awek cun.

Betapa maju dah dedua ex roomate saya ni selama saya meninggalkan diorang.hahaha..masing2 dah boleh drive seniri..tinggal saya sorang je sampai skang maseh kene pakai driver. =( And dat day Nik lah yang menjadi driver kami. Tak caye pulak kita Nik dah pandai drive.ihhi.. =) So dat day kami lepak2 kat Tasik Indera Syahbandar. Best pulak sebab petang tu ramai orang..dah lame tak mencuci mate after se sem yang penat dengan buku dan fyp.hehe..


nik: shoot mek da.
me: shoot la nik..da tak kisah~

First thing yang Nik cakap bila jumpa saya, "Mek da...aloh..keciknya..koho kurus nih!" And I like "Yess!!". Experiment bejaye. Experiment ape?? Apa lagi..eksperimen nak kurus la. Taksub gile nak kurus mase tahun 4 ritu sebab I've gain a lot during my intern..hoho. Who says I tak membesar? I membesar OKE! Dan saya cukup tak suka dengan proses tumbesaran lemak itu.  Saya ni pendek. And kalo gemoks..omaigod. Hudusnya saya rasa. Tapi skang da rase mengembang balik..tak suke! =( 


yeay. model batang pokok.

Hokeh! Kalo ngan una lain pulak. "..Na..tengok nih muke Da..banyak gile naik pimples!!"..Una dok bantai gelak-gelak. Then Una reply.."Da tengok lah hok Na pulok!"..hahaha. So stupid dok banding sape ternak pimples paling banyak. Tapi serious..pimples banyak gile tumbuh on dat time. Mungkin sebab stress gile ngan study and fyp bagai. Masa tido pon tak menentu. Resah tahap 4 tengok muka time tu. Agak2 dah setaraf ngan jalan tar. Kat dahi baby2 pimples..kat pipi lak segale moyang pimples kuar. Tapi alhamdulillah..now dah oke. Terima kaseh Cosmoderm. I like u. Muah3 >.<

Tengok pic la pulak. Da penat nak becerite.


model pokok betuka. saya je setia.


sungguh kanak2 ribena.


puteri buluh betung ke kite ni nik??


seni betol i rase materpiece i nih.hahaha


kesukaan. nik paling kaya belanja kami epal besar.


Nampak tak nampak tak betape hepinya kami. Sesungguhnya masa, jarak memang tak dapat memisahkan sebuah persahabatan. Ewahh! Cuba berfalsampah pulak saya.eheh.. Terima kaseh la pada facebook even kami jarang jumpa tapi still berhubung. Teknologi oh teknologi. Ada guna kalao kena caranya kan. Dah la..panjang bebeno dah ni. Till then..smoge persahabtan ini kekal sampai bila-bila. InsyaAllah.. =)



pssttt: wa rasa wa pulun gila taip entry ini malam. terase respek pade diri sebab maseh bole wat entry pnjang2 after sekian lame.eheh..peace!



Wednesday, 12 September 2012

Kalau Saya Rajin...



KALLAUUWWW SAYA RAJINN!!

ini adalah entriessss yang telah, akan dan bakal saya buat:

- merdeka family raya 2012...
(yakni beberape hari je lagi Syawal akan berlalu)

- kerja sambil-sambilan sambil makan cekodok
(kejedah ape yang saya bikin sampai hidop kucar-kacir sambil tggu datuk2 tawar saya jadi engineer di syarikat2 mereka...)

- Malam Raya 20..
(edisi open house: kambing menjadi santapan berulang kali sampai sume berebut toiileett..)

- Raya 21..
(edisi open house: 5 rumah dalam satu hari..makan sampai perut pecah..aiyokkk)

- Ceklist Konvo Oktober
(apa perlu untuk konvo ini??)


walaobagaimanapun....ini akan berlaku JIKA KALAU = JIKALAU saya rajin...
sebab memang langsung tengah tak rajin skang ni...
hampehh =(

oleh sebab itu...saya tepek ni je lah...


mueehehe =)

moge2 nampak berseni cket kemalasan saya ini...hehehe
(dah x taw saya ngarut ape dah ni...)



pssttt: tido dahulu wahai srikandi-srikanda blogspot. bye-bye.

Wednesday, 5 September 2012

Rindu nak berbelog



Rindu gile. Sumpah rindu nak berbelog macam dolu-dolu.
Banyak bende belaku after dah abih belajar. Banyak jugak perubahan belaku pada diri.
Tapi sume story-mori, pakai main kunyah pastu telan glup glup..masuk perut. Esok luse tulat tulen..dah lupe ape bende nak crite..

Konon nak simpan dulu bia banyak cket bende boleh story kat EIE. Seminggu..2 minggu..sebulan..tengok-tengok dah bebulan belog ni berabuk. Istilah yang blogger pakai kalo belog tak berupdate. Saya ikut copy paste.heheh ;p Hurmm..nak nak pulak kekangan mase jadik poblem nombo satu dan dan dah keje ni. Ini belum lagi keje jadi enjiner..baru jadi kuli tokpek..tapi hidup dah tunggang-langgang. Fuh fuh..tiup rambut kasi jauh dari cucuk mate.

Sebab tu lah belog EIE saya abaikan trus....tapi serius..akan datang berazam nak update belog bia lah sekali je dalam sebulan.hahaha... Janji belog ni tak de lah macam hidup segan mati tak maw-maw.

Sekian entry pendek menandakan belog ini masih wujud dan belom syahid lagi...teeheehee ;p


psssttt: selamat malam warga belog yang maseh lagi setia dengan blogger.com walao dah betaun2..tabik spring untuk mereka yang bergelar blogger tegar =)




Friday, 20 July 2012

Rezeki Ramadhan


Quick and short update.

Alhamdulillah...penat lelah selama 4 tahun akhirnya berbaloi. I'm not brilliant like others. I'm not excellent just like him@her@u. Tapi saya seorang yang sangat bersyukur atas apa kurnian Nya. Dengan usaha, titik peluh, penat lelah..i think dis is good enough to me. Tak mintak banyak. Coz i know who i am. =)

InsyaAllah..will grad as second class upper in electronic engineering on dis October (baru jeh tahu result nih..huhu). Syukur sangat-sangat. =)

And now i'm just busying my life as part time worker. Sambil2 tunggu kerja yang betul2 fit so it's ok untuk saya berdikari terlebih dahulu. First time in my life carik rezeki sendiri. Biasa abah dan ma je yang support. Dis time i'm really make it. Dah 2 minggu bekerja. So happy wit my life.

To all..selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak..semoga kedatangan bulan yang penuh mulia ini akan lebih memberi sinar kepada kita umat Nya..dan semoga rezeki juga bertambah-tambah di bulan yang barakah ini...amin.


~ wit love, HS ~





Sunday, 24 June 2012

Acknowledgment



Assalamulaikum EIE...
Terlalu lama meninggalkan blog...rase kekok nak memulakan entry baru. Idea pon macam dah tak berape nak mengalir sangat. Beku. Macam ais kat kutub utara.hahah..hiperbola sungguh.

Tajuk entry ni saje menempiaskan lagi aura-aura penulisan tesis final year projek. Acknowledgment. Appreciation. Penghargaan. Semuanya sama maksud. Memandangkan pagi ni adalah pagi terakhir dan hari terakhir saya berada di bumi Universiti Malaysia Pahang..jadi sengaja saya dedicated kan entry kali ni untuk mereka-mereka yang saya hargai selama saya berada di UMP. adehhh...tacing pulak hati ni o.0

First...terima kasih yang tak terhingga buat teman-teman seperjuangan. Tak sangka kan rupa-rupanya 4 tahun kita bersama dah pun berlalu...kalo dulu time first year..time sume member-member innocent lagi..time sume muke bolok..hahaha..time sume perangai cam budak-budak..even skang pon budak lagi...hihi...salu je mengeluh...lambatnyaaaa nak habis belajar...lambatnya nak habis degree....lambatnya tu...lambatnya ni....

Hah! Sekarang masanya. Masa untuk kita mengakhiri satu fasa dalam hidup sebagai student...tak kisah lah maybe ade lagi pasni yang nak sambung master ke ape..tapi yang nyata kita semua berjaya mengharungi semua cabaran sebagai student degree. Subjek susah. Lecturer yang tak macam lecturer. Pak gad yang skema. Uni yang salu poblem air. Lembu, kerbau, kucing sane sini. Tak tipu. Semua ni akan saya rindu suatu hari nati.huhu...macam kelaka. Tapi tu lah lumrah manusia...time ade kite akan komen sehabis mungkin. Ini tak best. Itu tak kena. Tapi bila takde..kita mule merindu. Kita mula menghargai...


heh. diorang ni akan saya carik time nak test, nak final. nih member akademik.hihi ;p

Untuk dua orang member yang banyak membantu saya dalam final year projek...really2 thanks to both of u. Sorang saya mintak bantuan tuk software...sorang pulak bantuan hardware...dengan gabungan lepakaran diorang berdua maka lahirlah final year projek saya; HUMIDITY MONITORING SYSTEM IN INDUSTRIAL APPLICATION FOR POWER TRANSFORMER...hehehe...boleh la jugak nak rase kembang hidung cket even projek tak gempak macam orang lain tapi saya still puas hati...usaha saya...titik peluh saya ke sane ke mari carik bantuan..carik member yang boleh tolong saya...carik lecturer nih..carik references tu...carik pak cik gugel...akhirnya berhasil jugak. Time kasih su..timekasih sukma..and timekaseh pada yang lain yang turut menyumbang tenaga secara tak langsung...terharu.huhu..


presentation final year projek ku..(^-^)


And paling penting kawan susah senang saya sejak dari tahun satu sampai skang...salina..syikin..mizah...eisya...timekaseh ye korang jadi kawan saya.hahaha...streett streeett...kesat hidong ngan selimut...hihi. Yang ni kompem saya akan rindu. Tunggu la seminggu dua balik kampung nanti mesti rindu nak kua ngan diorang same-same...heheh..karoke same-same..teman saye carik baju same-same..sanggup tuh ke hulu-ke hilir teman saya yang cerewet nih...heheh. Thanks kawan. Thanks tolong ngorat  admire ai untuk ai ye. Kalo jodoh panjang ai cube lagi ye mc qen...hihi. Kalo tak mc qen akan cakap sia-sia pengorbanan beliau...hekhek. ;p

Surely tuk orang terdekat di sekeliling saya..rumet saya....klasmet saya...love u all so much! Semua-semua ini adalah kekuatan saya. 


i've gain my courage here.


Eh..lupa. Ada lagi nih yang tak sebut kat sini. Kepada watak pembantu dalam hidup saya. Time kaseh gak sebab anda-anda semua bagi kenangan untuk saya. Kenangan je pon. Tapi takpe. Nanti leh cite kat cucu opah seksok.hahahaha ;p

Benti setakat ni lah acknowledgment tak rasmi dari saya. Semoga kita semua dilindungi oleh Nya tak kira dimana kita berada dan semoga segala yang kita lakukan dalam hidup adalah yang terbaik untuk masa depan. acknowledgment mengarut ni siyes terpakse di bentikan.sekian


will miss everything starts from now on~



pssttt: yeayyy!! dah abih belajar. lompat tinggi-tinggi.



Wednesday, 6 June 2012

A little tears on my sis big day's



Long time seems i've not writing in EIE. Blog of mine.
Too many things to share.
In deep, so little time to do.


3rd June 2012.
An epic date. To my sister. To my family. For once again.

Kak Uya,
Selamat pengantin baru!!!
I'm happy for you sis!
But...truly sorry..i'm not able together with you on your big day. I knew..there's nothing that can make you happy instead together wit the whole family on your wedding day.. 

Know what. On the night ur title start to change from miss to madam, i'm crazily wit all the notes dat make me betol-betol gile. When along mms ur picture wit mom, wit a beautiful dress kawin, i start to cry. In front of my lappy, my notes, my pencil..and paling penting tak de orang tengok i nangis.hihih.. A little tears on your big day's..i hate it! I tried hardest to look cool. But..i'm failed! *malu kat diri sendirik.huh =.=


bb was not a good camera phone to take and mms image.sekian.


Bout 1.00 am after the ceremony..i got a call. From her. I was alike; "yu..rugi yu takde...takleh tengok uya kawin...takleh amik gambar same-same..", imagine what will she says. But..i'm wrong. Totally wrong! Wit the tired voice, may be penat after majlis akad nikah on dat nite, she said.."yu..sedih taw uyu takde...tak best..uyu tak balik..sedih taw...". Ohmai!! Touching lagik sekali. Luckily i'm able to control my voice in da conversation. Cool beb. Cool. If not..dah lame i nangis kuat-kuat tahu. But she trapped me back. She asked.."tak nangis ke..??.." And i..memang tak pandai berbohong. Laju-laju je admit. Maw nye tak nangis?? She's the last sister. Means..da last older sister and last siblings of mine yang kawin..but i tak mampu nak ada together wit her on dat day.tsk..tsk..tsk..streetttt..kesat-kesat hidong..

And yesterday..4th June 2012..the meaningful day's. Wedding ceremony was be held at my home. Wonder how's the majlis. Surely meriah-meriah macam mariah kari. Even i takde pon i know majlis still was be held happily and smoothly. 

Pity to me..esoknya means semalam turn i berjuang berhabis-habisan jawab final paper power e. Dats da reason why i'm not be able to attend both ceremony of my sister wedding day's.huhu..but God knew wat da best for me. Either to grab the happy moment wit da family or stay here to study for my future. He strengthen my heart to stay here...and alhamdulillah..i succeed to finish da paper although not hundred percent well perform. But still bersyukur. Thank you Allah. You took something you give something.

Can not wait to see the pictures of my sister wedding day's. Along..angah..kak na..kak uya..cepatla uplod gambar kat fb...please please please...tak sabar nak tengok pic kawin uya nih..



psssttt: enjoy da last moments as a student.
- last paper on 15the June 2012 (data comm)
- presentation final year project on 20th June 2012.
- wish me good luck all.



Tuesday, 15 May 2012

Sebab Dia Kata Cantek..Saya Pon Letak La =)


Assalamualaikum dan selamat pagi bute semua..

Quick update..curik mase jap..walhal umum tahu sekarang bebudak final year memang tak cukup mase. Tapi saye tetap mantain. Mase tido ku jangan ko usik! *beleber tetibe

2 3 ari lepas...ade manusia ni..godam2 tepon saye..pastu die cakap pic nih cantek. Sambil tunjuk pic yang kalo sekali saye tengok takde pape..dua kali tengok kosong..mcam lagu najwa latip. 3 kali tengok...oke. Youuu tipuuu I kaaannn...tang manenye cantek pic tu??

Hahaha...sebab belog dah macam lalang kejap timbul kejap tak. Tepikir di pagi hari ni nak tepek pic yang di katakan cantek tuh. Puas godek2 mane transfernye pic tu..disk c d e sume takde. Bukak external..oke baru jumpe. Dan bile bukak dalam laptop skrin besar baru tahu...maksud tersirat beliau. =.=


pic last semester..maseh gemok lagi ketika ini =)

Maksud tersirat beliau yang baru sahaja saya tersuratkan adalah:-
- awak nak cakap shawl kite pakai same kalerkan ngan rumput tu??
- pastu seluar kite pulak same kaler ngan dinding ostel..ye tak??
- then..belakang tu longkang. awak nak cakap muke kite cam longkang ke??haha..yang ni kasar. 
- kesimpulannya...awak nak gitaw kite ni cam muke dinding keh??hihi

Hikhikhik...kemain agi besungguh saye menyuratkan yang tersirat di pagi hari ni..hehe. Beliau yang bertanggungjawab dalam memuji pic tersebut adalah...ni ha..sila skroll bawah..

-
-
-
-
-
-
-
-
(tak yah skroll panjang. dah jupe dah)

awww...ayyuuu giteww ;p

Yeaayyy....beliaulah! Salina Binti Bidin. No ic 8910**-**-****....alamat tetap kampung ajil, hulu tengganu. Status diri..masih menyingle jugak cam saye sampai skang. Nak number pm ehh!

Hehehehe...juz kidding! Saje nak tepek pic salina dalam post baru..sebab post lepas2 yang time pegi gambang tu takde pic die...so teringat la 2 3 ari lepas die dok godek henpon saye...pastu duk cakap pic tu comey. Entah ikhlas ke hidookk tak nahu lah.hehe...tapi saye tak kisah...beliau sangat supportive skang ni. Ape saye suke die tak bangkang...malah 250% die sokong...haha. Sebab saye tahu...die nak saye bahagie je...kan awak kan...ngehngehngeh.

So kirenye entry ni kes nak tunaikan janji la...walau sekeping je pic die saye tepek..tapi tunai tetap tunai! Jangan ingat ni post prank pulak wei. Penak den taip entry bermakne nih.hahaha ;p




psssttt: juge post sebab membalas budi belikan nasi untuk member yang uzur nih...tu lah..sape suh sihat sorang2...tenkiu mizah gak. mek qen pown..lalala =)



Friday, 11 May 2012

Just Because


Quote of the nite..just because.....


juz bcoz we're smile (^-^) 


Just because I laugh a lot,
doesn't mean my life is easy.

Just because I have a smile on my face every day,
doesn't mean that somethings not bothering me.

Its just that I choose to move on with the negative in my life,
and keep my head up,
instead of dwelling on the past.



--------------------------------------------------------------------------------

pssttt: kencang berfinal year project. ade suke ade duke.
to yang dah siap, bejaye, and sukses wit PSM..
I wish tahniah kuase kude. sile la tolong hambe yg x siap
lagi nih..hihihi >_<




Friday, 4 May 2012

Cite nan Semalam

Salam semua...


pape lagi dah pose depan lab chemi..hihi ;p


Ecehh..tajuk nak besh je kan. Sejak bile yang dah tukar jadi nan ni?? hihi..tak kisah la kan. Asal betajuk.

Semalam journey kami from pekan to gambang to kuantan then back to pekan. Bile sebut kami maksudnye mesti plural yang keluar togother-gether dengan saya kan.huhu...So semalam saya, syikin,salina and mizah telah keluar..tapi bukan untuk berjimba semata-mata. Kami memang mempunyai tugasan penting sebab tu harus keluar.hihi


don't look at to my ugly feet >.<


Okeh..first pegi gambang sebab mizah ade hal yang perlu disetelkan berkenaan PSMnye kat lab kimia yang terletak kat kampus gambang. But, unluckily...gas CO yang mizah perlu untuk PSMnye tak de kat sane...pity to her. Takpe..nanti kite try cari kat lain plak ek..kalo takde gak kite gune plan B.huhu


asal la lighting cahaye matahari kene kat muka saya je....ape x cukup cerah lagi ke muke saya ni??


Okeh...mereka bertiga dalam gambar ni tak yah kenalkan pon xpe...salu je keluar dalam EIE ni..tapi yang berkot putih cam doktor tu adalah chemister kiteorang semalam..hihi..merangkap ex-rumet syikin time kat gambang dulu...name die fatin. Sile lah ngorat beliau..rasenye maseh single..hihi ;p (salina..awk xdop dalam pic sebab kene amik kan pic kiteowng...bianne ye..len kali kite tepek pic awk banyak2..hehe ;p)

Then..setel hal kat gambang terus ke kuantan. Hantar memizah naik bas kat terminal sebab asal weken je homesick...homesick je weken..kikiki. Die harus berterime kaseh pada saya dan salina sebab berjaye memujuk pak cik bas untuk tidak berlepas lagi sebab before tu kami makan so take time sudaa kat situ. Mujurlah saya tak wat aksi landing depan bas tak bagi pak cik bas tinggal mizah yang time tu pegi amik beg dalam kete.hihi..trust me! Tak tipu. 

Pastu...bermula la mencari makanan kat ecm yang selalu di craving time-time malam menganjak sebab lapar...takleh terpandang cket makanan kat google ke..blog ke...website ke..mesti pastu craving macam ayam berak batu...

Yang pertama adalah...


kek murah aje...


Cake!!huhu...kek murah je. Tapi sedap taw. Sebelah kiri blackforest cake chosen by me. Kanan tu pulak pure love cake chosen by salina and syikin. Tapi saya bayar dedua.heheh (^_^) Tapi...blom ape2 dah rongok kek tu kene baham ngan saya sebab tak sabar-sabar nak makan...huhu

Kedua...


ohmai...menitis peluh jantan~


Strawberry!! Terbaik dari ladang korea. Jongkook hantar kat saya gune G-Dex! Oke tipu. Dah bezaman craving kat buah stroberi ni. Tapi susah nak dapat yang fresh. Nak pegi cameron tak mampu. Takde heli nak naik tuk pegi balik hari. Macam cite Los and Faun tu...erra pegi beli buah stroberi kat cameron naik heli pastu balik rumah. Macam pegi pasar beli buah jering je gamaknye tipu.hahaha... Tapi semalam langkah kanan...stroberi baru sampai je kot. Fresh lagik. Tak pikir dua kali terus rembat!

Okeh..tapi jangan tak tahu even saya tak tahu adakah saya akan berkahwin...atau siapa bakal hasben saya kelak..tapi saya dah pikir hantaran kawin tuk pihak laki bagi kat saya. Antaranya buah sebagai hantaran sama yang ade macam skang2 ni...tapi saya tak nak buah campur-campur. Saya hanya nak satu jenis buah je...iaitu buah stroberi.kehkehkeh...takde orang buat lagi kan?? Pastu hias ngan ros putih. Awww...sweeet gitu. Stoberi merah and ros putih! Urmm..hantaran lain rahsia la...hihi ;p

Maka dengan adanya dua makanan tu semalam...rasa-rasanya lengkap sudah list craving saya untuk beberape hari ni...huhu. 

Well...cam bese after abih dengar cite...bayar la woii~ Peghabih air liur den je ceghite cite nan semalam pree-pree...bayar cepat. Bayar cepat ku kate!


macam mitak sedekah pon hadoo..hihi >.<



pssttt: homesick juge sebenarnye...tp try wat katang je..kui3





 

Template by Best Web Hosting